1.Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże i sól. Mleko podgrzewamy wraz z cukrem, masłem i serkiem - aż się rozpuszczą, a następnie wlewamy do mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto - tak aby samo odchodziło od dłoni. Jeśli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
2.Jagody mieszamy z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, dłonią formujemy okrągły płaski placuszek. Nakładamy około 1,5 łyżeczki jagód i dokładnie zalepiamy brzegi ciasta.
3.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 20 - 30 minut.
Porady
Oczywiście jagodzianki można polać lukrem, wtedy przed pieczeniem nie posypujemy cukrem, a lukier wykonujemy z 1/2 szklanki cukru pudru i soku z cytryny.
Komentarze