Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Do tych bułeczek nie trzeba przekonywać - lato bez nich nie byłoby latem.

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 6 - 8 SZTUK

    300 - 350g mąki krupczatki
    125ml mleka
    50g masła
    1 łyżka serka naturalnego
    1 jajo
    4 łyżki cukru
    1/2 opakowania drożdży instant (7 gramowego)
    1/4 łyżeczki soli

    NA NADZIENIE:

    225g jagód
    3 łyżeczki cukru pudru

    roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
    cukier kryształ do posypania

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże i sól. Mleko podgrzewamy wraz z cukrem, masłem i serkiem - aż się rozpuszczą, a następnie wlewamy do mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto - tak aby samo odchodziło od dłoni. Jeśli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • 2. Jagody mieszamy z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, dłonią formujemy okrągły płaski placuszek. Nakładamy około 1,5 łyżeczki jagód i dokładnie zalepiamy brzegi ciasta.
  • 3. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 20 - 30 minut.

Porady

Oczywiście jagodzianki można polać lukrem, wtedy przed pieczeniem nie posypujemy cukrem, a lukier wykonujemy z 1/2 szklanki cukru pudru i soku z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy