Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Jagodzianki drożdżowe w sezonie koniecznie trzeba zrobić. Rodzinka zjada jeszcze ciepłe, nie zdążą wystygnąć, a już ich nie ma. Gorąco polecam!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka pszenna - 500 gramów
    drożdże instant - 2 łyżeczki
    cukier - 100 gramów
    żółtka - 3 sztuki
    jajko -1 sztuka
    mleko - 1 szklanka plus do posmarowania jagodzianek
    masło - 80 gramów
    cukier waniliowy - 1 sztuka (16g)

    Nadzienie:
    jagody - 16 łyżek (1 łyżka na jedna jagodziankę)
    cukier - 2 łyżki

    Lukier:
    cukier puder - 2 szklanki
    woda - 3-4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto - jagodzianki 1. Ciasto drożdżowe wyrobiłam w automacie do pieczenia chleba. Zajęło to maszynie 1,5h;)
    Jeśli jednak nie posiadacie takiej maszynki to wyrabiamy ręcznie:
    Mąkę łączymy z cukrem dodajemy drożdże instant. Następnie zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy żółtka, jajko, masło i całość ugniatamy w misce. Gdy składniki się połączą odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa podwoi swoją objętość. Następnie przekładamy na stolnice, chwilę wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 40 minut pod przykryciem.
  • jagodzianki - nakładamy nadzienie 2. Jagody płuczemy i zasypujemy cukrem. Ciasto dzielimy na 16 części. Delikatnie "rozpłaszczamy" nakładamy łyżkę jagód i zbieramy ciasto do góry, aby "zamknąć" nadzienie w środku.
  • jagodzianki tuż przed włożeniem do piekarnika 3. Formujemy pożądany kształt i układamy na papierze do pieczenia miejscem sklejenia na dół. Smarujemy każdą jagodziankę mlekiem. Nastawiamy piekarnik na 180*C i pieczemy na środkowej półce 14-15 minut.
    W tym czasie przygotowujemy lukier:
    Cukier puder łączymy z 3-4 łyżkami ciepłej wody. Polewamy jeszcze ciepłe jagodzianki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować