Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 30 min

...

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    4 całe jaja
    5 dag drożdży
    2 łyżki topionego masła
    3/4 szklanki cukru
    0,5 l mleka
    cukier waniliowy
    1/2 kg jagód
    2-3 łyżki do posypania
    1/2 szklanki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagodzianki 1. Rozpuścic drożdże i zostawic w cieple przez ok. 10 min.
  • Jagodzianki 2. Z podanych składników wyrobic pulchnie, niezbyt gęste ciasto i pozostawic w cieple do wyrośnięcia.
  • Jagodzianki 3. Jagody przebrac, opukac, osączyc na sicie. Tuż przed nakładaniem przesypac cukrem i bułką tartą.
  • Jagodzianki 4. Z ciasta wałkowac podłużne placuszki, nakłada jagody, dokładnie zlepiac i układac na posmarowanie blaszce.
  • Jagodzianki 5. Z wierzchu posmarowac jagodzianki rozbitym jajkiem, posypac cukrem i upiec w średnio gorącym piekarniku na złocisty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować