Jagodzianki

4.98 (188 ocen)

Pyszne drożdżowe bułeczki z jagodowym nadzieniem ..............

Składniki:

  • 1kg mąki
    3 żółtka
    3 jajka
    1/2 szkl roztopionego masła
    1/2 szkl roztopionej margaryny
    1,3/4 szkl mleka
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka wanilii
    1 łyżeczka soli
    100g drożdży

    Nadzienie :
    500g jagód
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    4-5 łyżek cukru

    Jajko do smarowania bułeczek ,
    cukier puder lub lukier
Wystaw ocenę:

4.98 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniego mleka dodać drożdże , rozmieszać ,dodać cukier i wanilię, wbić jajka i żółtka , zmiksować , wsypać mąkę , miksować lub wyrabiać , na koniec dodać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz , dokładnie wszystko wyrobić , odstawić do wyrośnięcia
  • 2. Jagody wymieszać z cukrem i mąką
  • 3. Z wyrośniętego ciasta odrywać równe porcje , robić placuszki , kłaść po łyzce jagodowego nadzienia , sklejać , formując okrągłe bułeczki , układać w formie , odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 25-30minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować