1.Ciasto: do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać roztrzepane jajko z żółtkami, resztę cukru, mleka i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione masło. (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mrożone jagody lekko rozmrozić, zasypać mąką, wymieszać.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-11 kawałków. Z każdej porcji ciasta formować placuszek. Na środek położyć łyżkę jagód, zlepić brzegi (jak przy pączkach) i formować zgrabną bułeczkę (można nadać kształt owalny). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem w dół. Odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st i piec ok 15-20 minut do zrumienienia. Składniki na lukier utrzeć i posmarować lekko wystudzone bułeczki. Smacznego!
Komentarze