Jagodzianki

0 (0 ocen)

Pyszne, drożdżowe bułeczki, obowiązkowe w sezonie jagodowym. Polecam :)

Składniki:

  • Na 10 -11 bułeczek

    Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej
    40g drożdży
    80g masła
    250 ml mleka
    1 jajko
    2 żółtka
    4 łyżki cukru

    Nadzienie: jagody świeże, mrożone lub konfitura z jagód
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    lukier: 150g cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka gorącej wody

    ponadto: roztrzepane białko do wysmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać roztrzepane jajko z żółtkami, resztę cukru, mleka i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione masło. (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mrożone jagody lekko rozmrozić, zasypać mąką, wymieszać.
  • przed upieczeniem 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-11 kawałków. Z każdej porcji ciasta formować placuszek. Na środek położyć łyżkę jagód, zlepić brzegi (jak przy pączkach) i formować zgrabną bułeczkę (można nadać kształt owalny). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem w dół. Odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st i piec ok 15-20 minut do zrumienienia. Składniki na lukier utrzeć i posmarować lekko wystudzone bułeczki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować