1.
Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru.Wlać letnie mleko,wymieszać ,odstawić na 10 min.Sklarować masło ok 5 min na małym ogniu.Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do zaczynu delikatnie mieszając drewnianą łyżką.Wsypać połowę przesianej mąki cały czas mieszając.Powoli wlewać wystudzone masło.Mieszać do połączenia składników.Wsypać resztę mąki.Wyrabiać ciasto ręką ok 10 minut.Odstawić na 1 godz. pod ściereczką.Po upływie czasu dzielić ciasto na porcje,formując mały ,okrągły placek.Na środku nakładać umyte jagody,zawijać jak pączka formując kulę.Układać na wysmarowanej blaszce,wierzch smarować kurzym białkiem,posypać delikatnie grubym cukrem.Piec w rozgrzanym piekarniku ok 15-20 min w 180 stopniach.
Komentarze