Jagodzianki

5 (1 ocen)

Słodkości z dzieciństwa.

Składniki:

  • Składniki na ok. 15 sztuk:
    800 g mąki
    30 g świeżych drożdży
    320 g mleka
    2 jajka
    40 g oleju
    8 łyżek cukru (+ 3 do jagód)
    szczypta soli
    cukier waniliowy

    ok. 0,7 l jagód
    jajko do smarowania jagodzianek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, olej, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do reszty składników. Ciasto należy dokładnie wyrobić, aby było gładkie i odchodziło od ręki. Ponownie umieścić ciasto w misce (ja przykrywam ściereczką, aby nie obeschło) i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1 h.
    Jagody wymieszać z 3 łyżkami cukru. Ciasto podzielić na ok. 15 części. Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć ok. 2 łyżek jagód, zlepić. Ułożyć zlepioną stroną na dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.
    Kiedy bułki ładnie wyrosną należy posmarować je rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 15-18 min aż do zarumienienia. Upieczone można posypać cukrem pudrem.

Porady

Bułeczki można zrobić z dowolnie wybranymi owocami lub dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować