Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jagodki zamnknięte w drozdzowym ciescie:) ich smak chyba zna kazdy, moi domownicy za nimi pzrepadaja.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Skladniki na ok 15 bułeczek.:
    1/2 kg mąki,
    1/2 szklanki cukru,
    2 cukry waniliowe
    3 dkg drozdzy,
    1 szklanka mleka,
    1/2 łyzeczki soli,
    1 żółtko,
    60 g masła
    Dodatkowo:.
    jagody swieze lub mrozone-ok 20 dkg/2 garstki.
    sezam do posypania,
    1 łyżka mleka

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy i studzimy,
    W cieplym mleku rozpuszczamy drozdze, dodajemy cukry.Mieszamy.Dodajemy sol, zoltko,ostudzone masło i mąkę.Wyrabiamy ciasto.Odstawiamy do wyrosniecia na ok 30 minut.
  • buleczki przed pieczeniem 2. Z ciasta formujemy kule, kazdą rozpłaszczamy w dłoni i nakladamy jagody.Zlepiamy jak pieroga i formujemy owalną bułkę.
    Bułki smarujemy mlekiem,posypujemy sezamem.Odstawiamy na 20 minut do wyrosniecia.
  • 3. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia -ok 25 minut.
    Mozemy posypac cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy