Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wykopałam Jagody w zamrażarce i pomyslałam .... JAGODZIANKI!!!!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto
    800 g mąki
    125 g margaryny
    3 łyżki cukru
    40 g drożdży
    2 jajka
    pół łyżeczki soli
    360 ml mleka

    300-400 g jagód
    3 łyżki brązowego cukru

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, do miski wsypać ok 300 g. Mleko zagrzać na na ciepło (nie gorąco) rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Do mąki dodać sól, wlać mleko z drożdżami i wymieszać rozczyn w misce.
    Rozpuścić margarynę, jajka rozmącić w kubeczku dodać do ciasta, dodać połowę pozostałej mąki i tłuszcz, mieszać ciasto ręką i dosypywać mąki, ciasto wyrobione odkleja się od miski i od ręki.
    Na koniec obsypać ciasto mąką , przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 min.
    Jagody wymieszać z cukrem .
    Wyrośnięte ciasto wałkować cienko , wykrawać spore krążki o śr. ok 8-9 cm. Nadziewać i sklejać w kształcie pierożków, układać na papierze do pieczenia zlepieniem w dół.
    Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem ( ja posypałam odrobiną kruszonki takiej jak się robi do szarlotki. Mąka cukier i margaryna)
    Piec ok 15 - 20 min w temp 170 st z termoobiegiem, bez termoobiegu w temp. ok 175 st

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy