jagodzianki

0 (0 ocen)

moje ulubione bułeczki

Składniki:

  • CIASTO:
    1kg mąki,
    10dag drożdży,
    1szkl cukru,
    0,5l mleka,
    6garści oleju (ok. 1/2-3/4szkl),
    4jajka,
    Szczypta soli.

    DODATKOWO:
    1kg jagód,
    Ok. 1/2szkl. cukru,
    Cukier puder-do posypania bułeczek.

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozczynić z 1łyżeczką cukru, łyżką mąki i z 2-3łyżkami letniego mleka.
    Odstawić aby rozczyn urósł.
    Przesiać mąkę.
    Jajka rozkłócić z cukrem.
    Na rozczyn wsypać mąkę, wlać jaja i letnie mleko-wyrabiać.
    Na końcu dodać olej i wyrobić (ciasto nie powinno kleić się do miski).
    Jagody umyć i obsypać cukrem.
    Formować małe bułeczki-nadziać jagodami..
    Odstawić do wyrośnięcia.

    Piec 180stopni ok. 30-45min.

    Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy