• Więcej niż 10 osób
  • Średni

Niewielkie słodkie bułeczki z dużą ilością jagodowego nadzienia.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI SUCHE::
    - mąka pszenna typ 650: 600 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - drożdże suche: 7 gramów
    SKŁADNIKI MOKRE::
    - roztrzepane jajko: 1 sztuka
    - olej rzepakowy: 0.25 szklanki
    - ciepłe mleko: 1 szklanka
    NADZIENIE::
    - jagody: 330 gramów
    - cukier: 4 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    LUKIER::
    - cukier puder: 1 szklanka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - gorąca woda: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misie wymieszać składniki suche (mąkę wcześniej przesiać). Dodać składniki mokre. Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki). Misę nakryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto dosyć długo rośnie).
  • 2. Po podwojeniu objętości, ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i krótko wyrobić. Uformować wałek i podzielić go na 18 równych części. Z każdej części uformować kulkę, ułożyć na blacie, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Przygotować nadzienie: jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 4. Każdą kulkę ciasta, po wyrośnięciu, kolejno rozpłaszczać dłonią i w półotwartej dłoni formować placuszek z zagłębieniem. Do zagłębienia nałożyć łyżkę jagodowego nadzienia, złożyć jak omlet, zlepić brzegi. Łączeniem kłaść na blacie i wyprostowaną, ale "skuloną wzdłuż" dłonią uformować kształt wrzeciona, zdecydowanie dociskając ciasto do blatu. Gotowe układać na przygotowanej wcześniej blaszce. Wszystkie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdyby w czasie wyrastania z którejś bułeczki zaczęło wypływać nadzienie, należy docisnąć łączenie ciasta.
  • 5. Dużą blaszkę (lub dwie mniejsze) wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać mąką.
  • 6. Piec ok. 15 minut w temp. 200-220st. (w zależności od piekarnika).
  • 7. Przygotować lukier: podane składniki utrzeć. Gotowym, z pomocą silikonowego pędzelka, posmarować jeszcze ciepłe jagodzianki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować