1.W dużej misie wymieszać składniki suche (mąkę wcześniej przesiać). Dodać składniki mokre. Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki). Misę nakryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto dosyć długo rośnie).
2.Po podwojeniu objętości, ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i krótko wyrobić. Uformować wałek i podzielić go na 18 równych części. Z każdej części uformować kulkę, ułożyć na blacie, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
3.Przygotować nadzienie: jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
4.Każdą kulkę ciasta, po wyrośnięciu, kolejno rozpłaszczać dłonią i w półotwartej dłoni formować placuszek z zagłębieniem. Do zagłębienia nałożyć łyżkę jagodowego nadzienia, złożyć jak omlet, zlepić brzegi. Łączeniem kłaść na blacie i wyprostowaną, ale "skuloną wzdłuż" dłonią uformować kształt wrzeciona, zdecydowanie dociskając ciasto do blatu. Gotowe układać na przygotowanej wcześniej blaszce. Wszystkie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdyby w czasie wyrastania z którejś bułeczki zaczęło wypływać nadzienie, należy docisnąć łączenie ciasta.
5.Dużą blaszkę (lub dwie mniejsze) wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać mąką.
6.Piec ok. 15 minut w temp. 200-220st. (w zależności od piekarnika).
7.Przygotować lukier: podane składniki utrzeć. Gotowym, z pomocą silikonowego pędzelka, posmarować jeszcze ciepłe jagodzianki.
Komentarze