Jagodziak Kasi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepsze ciasto jagodowe jakie kiedykolwiek jadłam. Delikatne i nie słodkie idealnie pasuje do popołudniowej letniej kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    niepełna szklanka cukru
    kostka margaryny
    6 żółtek
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    Ponadto:
    1,5 litra jagód
    1 litr śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    powidła śliwkowe

Jagodziak kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, 3 równe i jedna mniejsza. Upiec na rumiano.
    Gdy ciasta wystygną ubić śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru.
  • 2. Przełożenie placka:
    Zimne ciasto smarujemy powidłem i posypujemy jagodami na to wykładamy 1/3 śmietanki po czym znów ciasto, powidła, jagody, śmietanka i kolejny raz to samo ciasto, powidła, jagody, śmietanka i na koniec to najmniejsze upieczone ciasto kruszymy za pomocą wałka do ciasta i posypujemy placek.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień gdy nawilgnie i zmięknie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy