Jagody w syropie własnym

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Banalny przepis na pyszne jagody w syropie własnym na zimę. Doskonale sprawdzą się do deserów, napojów, naleśników itp. Ilość cukry zależy od tego jak bardzo słodki syrop chcemy uzyskać.

  • Łatwy

Składniki:

  • JAGODY, CUKIER:
    - jagody: 1 litr
    - cukier: 1 kilogram

Jagody w syropie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wymytych i suchych słoików wsypujemy warstwami umyte jagody i przesypujemy cukrem. Jagody powinny sięgać do 3/4 wysokości słoika. Zakręcamy słoiki.
    Na dno garnka wkładamy ścierkę, wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, pasteryzujemy około 35-40 min. i zostawiamy w garnku do przestygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy