Jagody w galaretkach

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Lekki słodki i bardzo smaczny deser ...

Składniki:

  • galaretka owoce leśne 2 sztuki
    jagody 50 dkg
    smietana 330 mililitrów
    cukier 2 łyzki
    żelatyna 2 łyzeczki
    czekolada gorzka 10 dkg
    mleko 3,2% 1/4 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagody w galaretkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozrobić w 3 szklankach gorącej wody.
    Jagody umyć, osuszyć na kuchennym ręczniku.
    Galaretkę rozlać do dwóch miseczek po równo.
    Jedną miseczkę wstawić do lodówki, druga zostawić.
    Do wychłodzonej galaretki, która była w lodówce dodać 1 szklankę jagód, delikatnie wymieszać.
    Przelać do silikonowej foremki z kominem, wstawić ponownie do lodówki.
    Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić żeby spęczniała.
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier jeszcze chwileczkę ubijać.
    Zamoczoną żelatynę, rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Do śmietany dodać resztę jagód i rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
    Przelać do formy na zastygniętą galaretkę, odstawić do lodówki.
    Jak warstwa śmietany będzie już sztywna, wlać pozostałą galaretkę odstawić do całkowitego stężenia.
    Rozpuścić czekoladę w gorącym mleku, posmarować pędzelkiem wyjęty z formy deser, obsypać jagodami.
    SMACZNEGO!!!! ( Forma o średnicy 20 cm)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Piątek 12.09.2014r http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=121

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować