Jagody na zimę

4.48 (184 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonałe do naleśników, deserów...samo zdrowie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 9 litrów jagód
    4 do 4,5 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Jagody na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagody na zimę 1. Jagody przebrać, opłukać na sitku,odstawić na chwilę, aby obciekły.
    Przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin, aby puściły sok.
    Nakładać w słoiki, zamknąć i pasteryzować, duże słoiki ok 20 minut a małe 10 minut.
    Odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką, niech w takiej pozycji stygną
    Takie jagody są dobre jako dodatek np do naleśników itp. Są też pomocne przy biegunkach . Z tej porcji jest ok 15-17 słoiczków 0,5 litrowych

Porady

Soki owocowe np. jagodowy: Najlepszą metodą na otrzymanie doskonałego i pełnowartościowego soku jest zasypanie owoców cukrem, przykryć i odstawić na 12 godzin, aż puszczą sok. Po tym czasie sok zlać do słoików lub butelek np. po Kubusiu i poddać pasteryzacji. Natomiast miąższ przesmażyć na dżem. Gdyby sok był za mało słodki, wtedy po dodaniu do niego cukru, trzeba go podgrzać (mieszając), do momentu rozpuszczenia cukru i wtedy przelać go do butelek i poddać pasteryzacji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Podwieczorek

Podobne przepisy

4.48 (161 ocen)

Mus śliwkowy

To może cię zainteresować