Jagodowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt.
Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na tortownice od tarty o średnicy 26cm. Piec około 30 minut w piekarniku na 160 stopni. Ostudzić i nasączyć wodą z cytryny i alkoholem.
2.Żelatynę rozrobić w 3 łyżkach mleka. Pozostałe mleko podgrzać i dodać żelatynę, razem wymieszać.
3.Masa jagodowa:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać serki homogenizowane jagody i przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt.
4.Schłodzoną śmietanę przelać do miski ubić na szybkich obrotach, później obroty miksera zmniejszyć, dodać cukier puder dalej ubijać. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzącej wody, ostudzić. Dodać stopniowo żelatynę do śmietany i miksować mikserem na wolnych obrotach. Wyłożyć na masę jagodową.
5.6 łyżek jagód rozpuścić w rondelku z 3 łyżkami wody i 1 galaretką. Wystudzić, polać nierównomiernie na wierzchu torcik i udekorować resztą jagód.
Komentarze