jagodowy torcik

0 (0 ocen)

  • 50 min

szybkie do zrobienia i każdemu smakuje:)

  • 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT: 5 jajek
    3/4 szkl. cukru
    1,5 szkl mąki tortowej
    4 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    POZOSTAŁE: 1l jagód
    2 galaretki o smaku leśnych owoców
    2 śmietan-fixy
    500 ml śmietany 36 %
    sok do nasączenia ( ja używam pomarańczowego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić z cukrem. Następnie na przemian dodawać żółtka i wodę. Na koniec dodawać mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wylać na tortownicę wysmarowaną masłem( tylko spód) i oprószonej bułką tartą. Piec w temp. 180 *C ok 30-40 min.
  • image-0j8kl9g 2. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopta przekroić na pół. Każdą część nasączyć sokiem. W między czasie rozpuścić galaretki i pozostawić do stężenia. ( ja rozrobiłam galaretki w mniejszej ilości wody-zamiast na 1l zrobiłam na ok 0,7l ).
  • 3. Ubić śmietanę. dodać w trakcie ubijania śmietan-fixy. Można dodać również cukier puder, aby śmietana była słodsza. Do śmietany dodać trochę jagód i wymieszać delikatnie łyżką.
  • image-0ta3oks 4. Wyłożyć ubitą śmietanę na spód biszkopta i przykryć drugą częścią. Na wierzch wysypać resztę jagód i zalać galaretką. Następnie włożyć do lodówki, aby galaretka jeszcze doszła do siebie. Smacznego

Porady

zamiast jagód można również dodać inne owoce jak np. maliny. Ciasto pomimo dużej ilości bitej śmietany nie jest za słodkie:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować