Jagodowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka ubić z cukrem. Następnie na przemian dodawać żółtka i wodę. Na koniec dodawać mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wylać na tortownicę wysmarowaną masłem( tylko spód) i oprószonej bułką tartą. Piec w temp. 180 *C ok 30-40 min.
2.Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopta przekroić na pół. Każdą część nasączyć sokiem. W między czasie rozpuścić galaretki i pozostawić do stężenia. ( ja rozrobiłam galaretki w mniejszej ilości wody-zamiast na 1l zrobiłam na ok 0,7l ).
3.Ubić śmietanę. dodać w trakcie ubijania śmietan-fixy. Można dodać również cukier puder, aby śmietana była słodsza. Do śmietany dodać trochę jagód i wymieszać delikatnie łyżką.
4.Wyłożyć ubitą śmietanę na spód biszkopta i przykryć drugą częścią. Na wierzch wysypać resztę jagód i zalać galaretką. Następnie włożyć do lodówki, aby galaretka jeszcze doszła do siebie. Smacznego
Porady
zamiast jagód można również dodać inne owoce jak np. maliny. Ciasto pomimo dużej ilości bitej śmietany nie jest za słodkie:)
Komentarze