Jagodowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek, białka ubić. Żółtka utrzeć na biało z cukrem, delikatnie połączyć z białkami. Dodać mąkę, ciasto wymieszać łyżką. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem, ciasto wyłożyć do tortownicy, upiec w temp. 180st ok. 10 minut. Ostudzić.
2.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Cukier wsypać do sera, ubijać mikserem aż się cukier rozpuści. Stopniowo dodawać jogurt. Jagody zmiksować (garść zostawić do galaretki), wymieszać z masą serową. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z masą serową, następnie wlać żelatynę, cały czas ubijając. Biszkopt ułożyć w tortownicy i zapiąć obręcz. Masę serową wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki, aż stężeje.
3.Na wierzch sernika wyłożyć pozostałe jagody. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, gdy galaretka będzie zimna, wylać ją na sernik. Ponownie wstawić do lodówki, by galaretka stężała.
Komentarze