Jagodowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno o wyraźnym jagodowym smaku. Prosty w wykonaniu

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jaja: 2 sztuki
    - cukier: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki

    - serek śmietanowy mielony: 500 gramów
    - jogurt naturalny gęsty: 200 mililitrów
    - śmietanka kremówka 30%: 200 mililitrów
    - cukier: 150 gramów
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    - jagody: 1 szklanka

    - galaretka jagodowa: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Jagodowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić. Żółtka utrzeć na biało z cukrem, delikatnie połączyć z białkami. Dodać mąkę, ciasto wymieszać łyżką. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem, ciasto wyłożyć do tortownicy, upiec w temp. 180st ok. 10 minut. Ostudzić.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Cukier wsypać do sera, ubijać mikserem aż się cukier rozpuści. Stopniowo dodawać jogurt. Jagody zmiksować (garść zostawić do galaretki), wymieszać z masą serową. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z masą serową, następnie wlać żelatynę, cały czas ubijając. Biszkopt ułożyć w tortownicy i zapiąć obręcz. Masę serową wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki, aż stężeje.
  • 3. Na wierzch sernika wyłożyć pozostałe jagody. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, gdy galaretka będzie zimna, wylać ją na sernik. Ponownie wstawić do lodówki, by galaretka stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować