Deser, który przygotujecie z kilku prostych składników. Idealny na upalne dni, bo bez włączania piekarnika. Lekki, jagodowy, pyszny.
3 godz.
Składniki:
Składniki:
okrągłe biszkopty na spód formy
2 szklanki twarogu sernikowego z wiaderka
1,5 szklanki jagód
100ml śmietany 30%
4 łyżeczki żelatyny (z lekkim czubkiem)
5 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku)
Dodatkowo:
200ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru
jagody lub borówki amerykańskie do dekoracji
Jagodowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć folią spożywczą (tylko boki), na dnie poukładać biszkopty. Ser, jagody i cukier wrzucić do miski i zmiksować mikserem. Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać do masy. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, wlewać do masy, miksując na niskich obrotach miksera. Masę serową wylać na biszkopty. Włożyć do lodówki do stężenia ( 3-4 godziny powinny wystarczyć).
2.Przed podaniem śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i wyłożyć ją na sernik. Całość posypać jagodami.
Komentarze