Jagodowy drożdżowiec na maślance z kruszonką kokosową

5 (192 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smaczne, łatwe w wykonaniu, szybkie- ciasto drożdżowe z owocami i nutką kokosową.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1 kg mąki pszennej poznańskiej, typ 500
    4 duże jaja wiejskie
    230 g cukru
    250 ml maślanki naturalnej
    50 g świeżych drożdży
    300 g margaryny
    1 łyżka cukru waniliowego

    Kruszonka kokosowa:
    160 g maki pszennej poznańskiej, typ 500
    230 g cukru
    90 g wiórków kokosowych
    200 g margaryny

    600 g świeżych jagód
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Jagodowy drożdżowiec na maślance z kruszonką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maślanka i rozpuszczone w niej drożdże 1. Wykonanie ciasta drożdżowego:
    W zimnej maślance rozpuszczamy drożdże, rozcieramy na gładką masę.
  • mąka plus cukier waniliowy 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy.
  • cukier roztarty z jajkami 3. Cukier ucieramy z jajkami- w makutrze.
  • rozpuszczona margaryna 4. Margarynę rozpuszczamy, studzimy.
  • składniki na ciasto drożdżowe 5. Do miski z mąką, po kolei dodajemy płynne składniki- margarynę.
  • składniki na ciasto drozdżowe 6. Następnie wlewamy roztarte jaja, maślankę z drożdżami.
  • zarobione ciasto drożdżowe 7. Wyrabiamy szybko ręką. Pięknie powinno odchodzić od miski i ręki.
    Ma być błyszczce, gładkie.
  • ciasto drożdżowe w blaszce 8. Ciasto od razu wykładamy na blachę 33x 23 cm, wyłożoną wcześniej pergaminem.
  • świeże jagody, przed obraniem i myciem 9. Świeże jagody przebieramy z liści, obieramy z ogonków, myjemy, osączamy na sicie.
  • jagody na cieście drożdżowym- przed pieczeniem 10. Przebrane jagody, wysypujemy równo na cieście. Lekko wciskamy w ciasto.
  • kruszonka kokosowa 11. Wykonanie kruszonki kokosowej:
    Mąkę, margarynę- miękką, cukier razem łączymy w półsypką kruszonkę.
  • ciasto posypane kokosowa kruszonką 12. Kruszonką posypujemy jagody na cieście.
    Lekko wgniatamy. Nie zsypie się wówczas z ciasta po upieczeniu, podczas przekładania na deseczkę.
  • upieczone ciasto z jagodami i kokosową kruszonką 13. Ciasto pieczemy w temp. 170 stop. C przez ok. 40 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy już jest upieczone.
    Wyłączamy piekarnik, na chwilkę zostawiamy w nim jeszcze ciasto.
    Wyjmujemy ciasto z pieca.
    Po lekkim ostudzeniu, przekładamy na deseczkę. Uważajmy, aby go nie połamać, bo jest ciężkie i duże.
  • ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką kokosową 14. Ciasto kroimy na większe kwadraty. Podajemy na ozdobnym talerzyku.
  • ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką 15. Smacznego :)

Porady

Ciasto nie potrzebuje czasu, na wyrastanie. Nie robimy zaczynu z drożdży, mąki, cukru, mleka. Bardzo łatwe w wykonaniu, nawet dla początkującej pani domu. Ciastem zajadają się dzieci, np na podwieczorek lub II śniadanie. Długo świeże pulchne, aromatyczne, jeśli nie zostanie natychmiast zjedzone. Poza sezonem, możemy użyć mrożonych jagód. Albo użyć dowolnych owoców, np borówki amerykańskiej. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową, sypkie przesiewamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody Kokos Maślanka Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować