Jagodowo – czereśniowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 35 min

Sernik idealny na ciepłe dni :)

  • 35 min

Składniki:

  • 15 okrągłych biszkoptów
    600 gram waniliowego serka homogenizowanego
    0,5 szklanki mleka
    3 łyżki żelatyny
    0,5 kostki masła
    2 jajka
    0,5 szklanki cukru pudru
    500 ml jagód
    250 ml czereśni
    2 galaretki wiśniowe

Jagodowo – czereśniowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy dobrze się połączy dodajemy świeże jajka i ponownie miksujemy. Stopniowo, po 1 łyżce dodajemy serki homogenizowane (ja użyłam serki Danio). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku, a gdy dobrze się rozpuści to łączymy ją z gorącym mlekiem, ciepłą wlewamy stopniowo do masy serowej i energicznie mieszamy łyżką. Masa jest bardzo rzadka (wręcz jak woda), dlatego wstawiamy ją na kilka minut do lodówki, aby nieco stężała, w tym czasie na dnie tortownicy układamy ściśle biszkopty. Do nieco stężałej masy z serków dodajemy jagody, mieszamy i wlewamy do tortownicy – równomiernie rozprowadzamy. Na masie serowej układamy wydrylowane, świeże czereśnie i wstawiamy do lodówki. Na sam koniec zalewamy sernik na zimno tężejącymi galaretkami wiśniowymi, rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy