Jagodowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To doskonały deser po niedzielnym obiedzie.

Składniki:

  • ● 20 dag czerwonych porzeczek
    ● 50 dag jagód
    ● 1 l śmietanki 36-proc.
    ● 4 łyżki cukru pudru
    ● op. okrągłych biszkoptów
    ● 2 łyżki żelatyny

Jagodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy i osączamy (odkładamy po garści). Jagody
    miksujemy, z porzeczek usuwamy szypułki. Żelatynę
    zalewamy 1/2 szkl. wody i odstawiamy na 15 minut. Następnie
    podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści.
  • 2. 2/3 śmietanki ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru. Mieszamy
    ze zmiksowanymi jagodami i 2/3 żelatyny. Wsypujemy
    połowę odłożonych jagód. Wlewamy do półokrągłej formy
    wyłożonej folią spożywczą. Gdy zacznie tężeć, pośrodku
    wzdłuż robimy wgłębienie. Schładzamy.
  • 3. Pozostałą śmietankę ubijamy z resztą cukru. Mieszamy
    z porzeczkami i żelatyną. Wlewamy do wgłębienia. Posypujemy
    pokruszonymi biszkoptami, dociskamy. Wkładamy
    na godzinę do
    lodówki. Ciasto
    wykładamy, odwracając
    formę
    do góry dnem.
    Folię usuwamy.
    Ciasto dekorujemy
    owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy