1.Owoce myjemy i osączamy (odkładamy po garści). Jagody
miksujemy, z porzeczek usuwamy szypułki. Żelatynę
zalewamy 1/2 szkl. wody i odstawiamy na 15 minut. Następnie
podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści.
2.2/3 śmietanki ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru. Mieszamy
ze zmiksowanymi jagodami i 2/3 żelatyny. Wsypujemy
połowę odłożonych jagód. Wlewamy do półokrągłej formy
wyłożonej folią spożywczą. Gdy zacznie tężeć, pośrodku
wzdłuż robimy wgłębienie. Schładzamy.
3.Pozostałą śmietankę ubijamy z resztą cukru. Mieszamy
z porzeczkami i żelatyną. Wlewamy do wgłębienia. Posypujemy
pokruszonymi biszkoptami, dociskamy. Wkładamy
na godzinę do
lodówki. Ciasto
wykładamy, odwracając
formę
do góry dnem.
Folię usuwamy.
Ciasto dekorujemy
owocami.
Komentarze