Jagodowiec

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sezon jagodowy w pełni, polecam jagodowca

  • 15 min

Składniki:

  • mąka -2,5 szkl
    cukier 1 i 1/4 szkl
    jajka -7 szt
    cukier waniliowy -1 opak
    masło -200 g
    mąka ziemniaczana -1 łyżka
    proszek do pieczenia -1 opak
    cukier puder

Jagodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagodowiec 1. Masło rozetrzeć z cukrem waniliowym.
  • Jagodowiec 2. Żółtka oddzielić od białek, dodawać stopniowo do masła, ucierając. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać,aż cukier się rozpuści. Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać.
  • 3. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
  • Jagodowiec 4. Jagody umyć, osączyć, oprószyć mąką.
  • Jagodowiec 5. Na całe ciasto posypać jagodami. Piec w 170 stop.przez 35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy