Jagodowe zaplatańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maslo rozpuszczamy i studzimy.
Drozdze rozpuszczamy w cieplym mleku,dodajemy cukier.Mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę,zalewamy rozpuszczonymi drozdzami, dodajemy jajko,sol,wystudzone masło.Zagniatamy.
odstawiamy do wyrosniecia na ok 30 minut.
2.Jagody myjemy, blendujemy z cukrem.
Troszke jagod odlewamy i mieszamy z proszkiem budyniowym.Pozostałe jagody wlewamy do garnka i zagotowujemy.Gdy jagody zaczną sie gotowac wlewamy rozrobiony budyn.Gotujemy do zgęstnienia.Odstaiamy do wystudzenia.
3.Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na duzy prostokąt.Wycinamy z niego mniejsze prostokąty ok.10x15cm.
4.Kazdy prostokąt smarujemy budyniem jagodowym,zostawiajac brzegi nie posmarowane.
5.Kazdy prostokąt składamy na pół i zlepiamy dokładnie boki.Kazdy prostokąt przecinamy wzdłuż-ale nie do konca.
6.Połowki prostokąta przeplatamy i zlepiamy na koncu.
7.Gotowe zaplatance smarujemy żółtkiem zmieszanym z mlekiem.Posypujemy cukrem pudrem i pieczemy w temp 160 stopni do zrumienienia-ok 20 minut.
Komentarze