Jagodowe zaplatańce

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne,pulchne drożdżowki z jagodowym budyniem.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej,
    1 szklanka ciepłego mleka,
    1/2 szklanki cukru,
    4 dkg drozdzy,
    50 g masła,
    1 jajko,
    szczypta soli.

    Masa budyniowa:
    1/2 budyniu śmietankowego z cukrem,
    20 dkg jagod,
    4 łyżki cukru.

    Dodatkowo:
    1 żółtko,
    2 łyżki mleka.
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Jagodowe zaplatańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maslo rozpuszczamy i studzimy.
    Drozdze rozpuszczamy w cieplym mleku,dodajemy cukier.Mieszamy.
    Do miski wsypujemy mąkę,zalewamy rozpuszczonymi drozdzami, dodajemy jajko,sol,wystudzone masło.Zagniatamy.
    odstawiamy do wyrosniecia na ok 30 minut.
  • 2. Jagody myjemy, blendujemy z cukrem.
    Troszke jagod odlewamy i mieszamy z proszkiem budyniowym.Pozostałe jagody wlewamy do garnka i zagotowujemy.Gdy jagody zaczną sie gotowac wlewamy rozrobiony budyn.Gotujemy do zgęstnienia.Odstaiamy do wystudzenia.
  • prostokaty 3. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na duzy prostokąt.Wycinamy z niego mniejsze prostokąty ok.10x15cm.
  • posmarowane prostokąty 4. Kazdy prostokąt smarujemy budyniem jagodowym,zostawiajac brzegi nie posmarowane.
  • image-1ple4i5 5. Kazdy prostokąt składamy na pół i zlepiamy dokładnie boki.Kazdy prostokąt przecinamy wzdłuż-ale nie do konca.
  • gotowe zaplatance 6. Połowki prostokąta przeplatamy i zlepiamy na koncu.
  • 7. Gotowe zaplatance smarujemy żółtkiem zmieszanym z mlekiem.Posypujemy cukrem pudrem i pieczemy w temp 160 stopni do zrumienienia-ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować