Jagodowe warkocze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie zaprzestaniecie na zjedzeniu jednego !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    500 g mąki pszennej
    250 ml ciepłego mleka
    70 g cukru
    40 g drożdży
    50 g roztopionego i ostudzonego masła
    1 jajko
    szczypta soli

    nadzienie:
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
    1 łyżeczka cukru
    mały słoiczek kompotu z jagód
    1 szklanka mleka

    dodatkowo
    1 żółtko
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warkocz przed pieczeniem 1. 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i ok. 4 łyżkami mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    2. Do dużej miski wsypać mąkę. Wlać wyrośnięty rozczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. Powinno być ono sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około 1,5 h).
    3. Ugotować budyń na jednej szklance kompotu i jednej mleka. Ostudzić.
    4. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na prostokąt. Pokroić na małe 10x17 cm kawałki. Na środku jednego rozsmarować łyżkę budyniu, zwinąć w rulon, przekroić zostawiając jeden czubek cały, następnie zwijać robiąc jakoby warkocz z dwóch sznureczków, łącząc na końcu, jak widać dokładnie na załączonym zdjęciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować