Jagodowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i ok. 4 łyżkami mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Do dużej miski wsypać mąkę. Wlać wyrośnięty rozczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. Powinno być ono sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około 1,5 h).
3. Ugotować budyń na jednej szklance kompotu i jednej mleka. Ostudzić.
4. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na prostokąt. Pokroić na małe 10x17 cm kawałki. Na środku jednego rozsmarować łyżkę budyniu, zwinąć w rulon, przekroić zostawiając jeden czubek cały, następnie zwijać robiąc jakoby warkocz z dwóch sznureczków, łącząc na końcu, jak widać dokładnie na załączonym zdjęciu.
Komentarze