Małe co nie co, dla osób, które dbają o linię. Bez obaw, te serniczki posmakują także łasuchom. Poza sezonem jagodowym można je przygotować na bazie jagód mrożonych (wcześniej należy je dokładnie rozmrozić i osączyć na sicie).
Składniki:
- 40 dag chudego twarogu,
- 20 dag świeżych jagód,
- 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego (w zależności od upodobań),
- 2 łyżeczki cukru z wanilią,
- 2 łyżki żelatyny,
- 60 ml wody.
Ponadto:
- garść płatków migdałowych,
- 1/2 szklanki jagód,
- miód lub syrop klonowy do polania.
Jagodowe serniczki na zimno light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg zmiel jednokrotnie.
Jagody przebieramy, myjemy i osączamy. Garść jagód odkładamy.
Zmielony twaróg miksujemy z jagodami, cukrem waniliowym i miodem lub syropem klonowym. Odłożone jagody rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy, mieszamy.
Żelatynę zalewamy 60 ml wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia (nie gotujemy), studzimy.
Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy serowej,dokładnie łączymy.
Masę przekładamy do foremek (np. do silikonowych, na muffinki lub umytych i osuszonych kubeczków po jogurtach),
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godziny, a najlepiej całą noc).
2.Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Jagody myjemy i dokładnie osączamy.
Serniczki wykładamy na talerze, skrapiamy miodem lub syropem klonowym, obsypujemy płatkami migdałowymi i jagodami.
Komentarze