Jagodowe serniczki na zimno light

0 (0 ocen)

Małe co nie co, dla osób, które dbają o linię. Bez obaw, te serniczki posmakują także łasuchom. Poza sezonem jagodowym można je przygotować na bazie jagód mrożonych (wcześniej należy je dokładnie rozmrozić i osączyć na sicie).

Składniki:

  • - 40 dag chudego twarogu,
    - 20 dag świeżych jagód,
    - 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego (w zależności od upodobań),
    - 2 łyżeczki cukru z wanilią,
    - 2 łyżki żelatyny,
    - 60 ml wody.
    Ponadto:
    - garść płatków migdałowych,
    - 1/2 szklanki jagód,
    - miód lub syrop klonowy do polania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jagodowe serniczki na zimno light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmiel jednokrotnie.
    Jagody przebieramy, myjemy i osączamy. Garść jagód odkładamy.
    Zmielony twaróg miksujemy z jagodami, cukrem waniliowym i miodem lub syropem klonowym. Odłożone jagody rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy, mieszamy.
    Żelatynę zalewamy 60 ml wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia (nie gotujemy), studzimy.
    Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy serowej,dokładnie łączymy.
    Masę przekładamy do foremek (np. do silikonowych, na muffinki lub umytych i osuszonych kubeczków po jogurtach),
    Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godziny, a najlepiej całą noc).
  • 2. Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Jagody myjemy i dokładnie osączamy.
    Serniczki wykładamy na talerze, skrapiamy miodem lub syropem klonowym, obsypujemy płatkami migdałowymi i jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować