Jagodowe sakiewki.

0 (0 ocen)

Są przepyszne, rodzinka za nimi przepada.

Składniki:

  • • 20 dag świeżych lub mrożonych jagód
    • 50 dag mrożonego ciasta francuskiego
    • Jajko
    • 3-4 czubate łyżki cukru pudru
    • Kisiel wiśniowy
    • Cukier puder do posypania
    • Kilkanaście świeżych jagód do dekoracji lub listki mięty

Jagodowe sakiewki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże jagody opłucz pod strumieniem bieżącej wody, zaś mrożone wyjmij i odstaw do rozmrożenia. Gdy rozmarzną – przełóż je na sito, opłucz, pozostaw do osączenia.
  • 2. Ciasto francuskie wyjmij z zamrażalnika odpowiednio wcześniej, aby rozmarzło w temperaturze pokojowej. Następnie cienko rozwałkuj je na stolnicy wysypanej mąką. Tak przygotowane ciasto pokrój na równe kwadraty (najlepiej o boku 8-10cm).
  • 3. Jajko umyj, rozbij, oddziel białko od żółtka. Białko ubij mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodaj kisiel w proszku oraz jagody. Wszystko wymieszaj delikatnie. Tak przygotowaną masę układaj małymi porcjami na środku każdego kwadratu ciasta. Wszystkie cztery rogi zagnij do środka i mocno zlep, tworząc sakiewki.
  • 4. Ciastka układaj na wyłożonej pergaminem blasze zachowując odstępy. Posmaruj je z wierzchu żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką wody. Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem i udekoruj świeżymi jagodami lub listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy