Jagody... moim zdaniem owoce "wodzące na pokuszenie". Ich zbiór jest czasochłonny, ale jakie pyszności można z nich przygotować... Jagodowe niebo, to ciacho idealne na upale dni, a jego jagodowy smak daje "niebo w gębie" :))
Ciasto "jagodowe niebo" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając, kolejno dodać żółtka, dalej ubijamy i na koniec dodajemy wodę i olej oraz na sam koniec ubijania wsypujemy mąkę z proszkiem, całość mieszamy łyżką, bądź mikserem a najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 -35 minut. Biszkopt studzimy i ścinamy wierzchnia warstwę.
2.Dwie niebieskie galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Galaretka wykorzystana będzie na wierzch ciasta.
3.Sernik przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Kiedy juz dokładnie zmiksujemy sernik wsypujemy szklankę jagód i jeszcze chwilę miksujemy tak aby masa zrobiła się lekko fioletowa. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt, a naw wierzch wylewamy tężejąca galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze