Jagodowe ciasto na maślance

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto maślankowe jest niezwykle delikatne. Lekko kwaskowe jagody świetnie się z nim komponują. Ciasto piekę kilka razy w roku - wykorzystuję świeże lub mrożone jagody

  • 40 min

Składniki:

  • Na formę 24x36
    3 szklanki mąki tortowej,
    3 jajka,
    1 szklanka cukru,
    1,5 szklanki maślanki,
    ½ szklanki oleju,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na kruszonkę:
    10 płaskich łyżek mąki,
    10 płaskich łyżek cukru,
    9 łyżek oleju

    Ponadto:
    2 szklanki jagód ( świeżych lub mrożonych)

Jagodowe ciasto na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
    Przygotować ciasto. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Stale ubijając, dodawać partiami maślankę i olej. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać robotem na najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i wysypać na wierzch jagody, posypać kruszonką.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 – 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy