Ciasto maślankowe jest niezwykle delikatne. Lekko kwaskowe jagody świetnie się z nim komponują. Ciasto piekę kilka razy w roku - wykorzystuję świeże lub mrożone jagody
40 min
Składniki:
Na formę 24x36
3 szklanki mąki tortowej,
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki maślanki,
½ szklanki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jagodowe ciasto na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Przygotować ciasto. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Stale ubijając, dodawać partiami maślankę i olej. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać robotem na najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i wysypać na wierzch jagody, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 – 45 minut.
Komentarze