Ciasto jagodowa szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Suche składniki łączymy w 1 misce, w 2 misce za pomocą widelca łączymy mokre składniki, następnie mieszamy je ze sobą. Przekładamy do blaszki, pieczemy 15-20 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na skos w 2-cm paski.
2.Masa jagodowa:
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, studzimy. Jagody rozdrabniamy blenderem. Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy jagody oraz wystudzoną żelatynę.
3.Formę na ciasto wykładamy folią aluminiową. Do blaszki wkładamy co drugi pasek ciasta. Wolne miejsca wypełniamy masą jagodową, smarujemy cienko masą całe ciasto. Następnie tam gdzie wylaliśmy mase jagodową układamy pozostałe paski ciasta, a pomiędzy nie wlewamy masę jagodową. Posypujemy jagodami. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze