Ciasto z jagodami jagodowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania wsypac połowę cukru. Żółtka z resztą cukru ubić w drugiej misce, następnie dodać sok z cytryny i powoli wlewac olej, ciągle ubijając. Dolać mleko, na to przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać.. Dodać otartą skórkę z cytryn oraz pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.
Jagody umyć, odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać je mąką .Do ciasta przełożyć omączone jagody, łyżką zamieszać ostrożnie i wylać całość do przygotowanej formy.
Piekarnik nagrzać do 180oC, piec ciasto na 45 minut.
Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Porady
blacha 25 na 35
jagody posypuje oprószam maka by nie opadły na dno .
Komentarze