Jagodowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odmierzyć szklankę śmietanki kremówki i szklankę mleka. Wlać do rondelka, dodać 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, podgrzewając, wymieszać. Jagody umyć, odcedzić i wysuszyć. Umieścić w blenderze (najlepiej zamykanym, gdyż masa podczas miksowania może pryskać, a ze spraniem plam z jagód mogą być kłopoty) i zmiksować na gładką papkę z 2 łyżami cukru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do podgrzewanej śmietanki. Całość podgrzać do wrzenia, ale nie gotować. Przestudzić i lekko ciepłą masę dolać do zmiksowanych jagód. Przez chwilę miksować całość, by składniki się połączyły. Masę rozlać do pucharków/szklaneczek, wystudzić i chłodną wstawić do lodówki, by całkowicie stężała.
Komentarze