Jagodowa panna cotta

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Kolejna wersja panna cotty. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu, bo jest bardzo prosta w przygotowaniu.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • szklanka śmietanki kremówki
    szklanka mleka
    szklanka jagód + 2 łyżki cukru
    4 łyżki cukru
    16 g cukru waniliowego
    2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno Panna cotta

Jagodowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odmierzyć szklankę śmietanki kremówki i szklankę mleka. Wlać do rondelka, dodać 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, podgrzewając, wymieszać. Jagody umyć, odcedzić i wysuszyć. Umieścić w blenderze (najlepiej zamykanym, gdyż masa podczas miksowania może pryskać, a ze spraniem plam z jagód mogą być kłopoty) i zmiksować na gładką papkę z 2 łyżami cukru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do podgrzewanej śmietanki. Całość podgrzać do wrzenia, ale nie gotować. Przestudzić i lekko ciepłą masę dolać do zmiksowanych jagód. Przez chwilę miksować całość, by składniki się połączyły. Masę rozlać do pucharków/szklaneczek, wystudzić i chłodną wstawić do lodówki, by całkowicie stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować