Jagodowa Panna Cotta

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, Pyszna jagodowa Panna Cotta z bitą śmietaną. Doskonale sprawdzi się jako popołudniowy deser. Polecam!

Składniki:

  • 200 g. jagód
    świeżo wyciśnięty sok z połowy niedużej cytryny
    60 g. cukru
    300 ml. śmietany 36%
    100 ml. mleka
    3 łyżeczki żelatyny w proszku
    1/4 szkl. gorącej wody

    Dodatkowo:
    150 ml śmietany 36%,
    1 łyżeczka cukru pudru

Jagodowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, śmietanę, sok i cukier doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać zmiksowane na puree jagody i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Przelać masę do 4 szklanek/ pucharków. Schłodzić do stężenia.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć ją na Pannę Cottę i udekorować jagodami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy