Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, Pyszna jagodowa Panna Cotta z bitą śmietaną. Doskonale sprawdzi się jako popołudniowy deser. Polecam!
Składniki:
200 g. jagód
świeżo wyciśnięty sok z połowy niedużej cytryny
60 g. cukru
300 ml. śmietany 36%
100 ml. mleka
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1/4 szkl. gorącej wody
Dodatkowo:
150 ml śmietany 36%,
1 łyżeczka cukru pudru
Jagodowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mleko, śmietanę, sok i cukier doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać zmiksowane na puree jagody i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Przelać masę do 4 szklanek/ pucharków. Schłodzić do stężenia.
2.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć ją na Pannę Cottę i udekorować jagodami. Smacznego!
Komentarze