Masa jagodowa:
350 g jagód ( u mnie mrożone )
150g wody
4 łyżki cukru
6 łyżeczek żelatyny spożywczej ( plus 5 łyżek wody )
400 g słodkiej śmietanki 30%
Ciasto jagódka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier, następnie po jednym żółtku miksując na najniższych obrotach . Wlać wodę i olej, dodać przesiane przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 35 x 24 cm i piec w temp. 180°C przez około 30-35 minut.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Ps. Do ciast biszkoptowych przekładanych ścinam lekko wierzch, żeby przecięte blaty wyglądały jednakowo.
2.Masa jagodowa: Żelatynę zalać wodą, żeby napęczniała. Jagody umyć, wrzucić do garnka, dodać wodę i cukier. Zagotować, żeby się cukier rozpuścił i odstawić. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( w mikrofali jest szybciej - trwa to dosłownie chwilkę ), wlać do gorących jagód i dobrze wymieszać. Zostawić do wystygnięcia. Gdy jagody wystygną, ubić śmietankę na sztywna masę, następnie dodawać partiami do jagód i zmiksować całość.
Masę jagodową wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i przykryć drugą połową ciasta.
3.Bita śmietana: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch biszkopta.
4.Frużelina jagodowa: Żelatynę zalać jedną łyżką wody i zostawić do napęcznienia. Jagody zagotować z wodą i cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w dwóch łyżeczkach zimnej wody, wymieszać, zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej ( lub mikrofali ), wlać do jagód i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Wystudzoną frużelinę rozprowadzić na wierzchu bitej śmietanie. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki do schłodzenia.
Komentarze