Ciasto Jagódka

4.49 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatne ciasto jagodowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    1 niepełna szklanka mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka oleju
    1 łyżka gorącej wody
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jagodowa:
    350 g jagód ( u mnie mrożone )
    150g wody
    4 łyżki cukru
    6 łyżeczek żelatyny spożywczej ( plus 5 łyżek wody )
    400 g słodkiej śmietanki 30%

    Bita śmietana:
    500 g słodkiej śmietanki 30%
    2 śmietan-fixy
    1 łyżka cukru pudru

    Frużelina jagodowa:
    250 g jagód
    100 ml wody ( niecałe pół szklanki )
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka żelatyny spożywczej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jagódka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier, następnie po jednym żółtku miksując na najniższych obrotach . Wlać wodę i olej, dodać przesiane przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 35 x 24 cm i piec w temp. 180°C przez około 30-35 minut.
    Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
    Ps. Do ciast biszkoptowych przekładanych ścinam lekko wierzch, żeby przecięte blaty wyglądały jednakowo.
  • 2. Masa jagodowa: Żelatynę zalać wodą, żeby napęczniała. Jagody umyć, wrzucić do garnka, dodać wodę i cukier. Zagotować, żeby się cukier rozpuścił i odstawić. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( w mikrofali jest szybciej - trwa to dosłownie chwilkę ), wlać do gorących jagód i dobrze wymieszać. Zostawić do wystygnięcia. Gdy jagody wystygną, ubić śmietankę na sztywna masę, następnie dodawać partiami do jagód i zmiksować całość.
    Masę jagodową wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i przykryć drugą połową ciasta.
  • 3. Bita śmietana: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch biszkopta.
  • 4. Frużelina jagodowa: Żelatynę zalać jedną łyżką wody i zostawić do napęcznienia. Jagody zagotować z wodą i cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w dwóch łyżeczkach zimnej wody, wymieszać, zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej ( lub mikrofali ), wlać do jagód i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
    Wystudzoną frużelinę rozprowadzić na wierzchu bitej śmietanie. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować