Jagódka

0 (0 ocen)

  • 60 min

kiedyś taką masę zrobiłam do parowców i pomyślałam ze również będzie pyszne ciasto z taką masą

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl cukru
    1 ½ szkl mąki
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ tabliczki gorzkiej czekolady

    Masa jagodowa:
    0,5 l śmietany 36 %
    1 śnieżka
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    jagody

Jagódka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka a następnie mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać, dodać startą na grubych oczkach czekoladę.. Piec ok 30 min w 180 C. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.
    Masa jagodowa: Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić ze śnieżką i cukrem na sztywno, wlać ostudzoną żelatynę. 1/3 masy odłożyć a do reszty dodać jagody i wymieszać.
    Przełożenie: biszkopt-masa jagodowa-biszkopt- masa bez jagód - posypka czekoladowa

Porady

zamiast jagód możemy użyć innych owoców - truskawki, maliny, borówki, wiśnie

Komentarze

Podobne przepisy