Jagnięcinę dostałem od wuja, a potrawa jest bardzo przepyszna, cała rodzinka była zadowolona z obiadu.
Składniki:
40 dag baraniny z kością ( mostek, górka )
1 ząbek czosnku
sól
6 dag tłuszczu
8 dag cebuli
15 dag marchwi
10 dag selera
5 dag pietruszki
5 dag pora
40 dag kapusty włoskiej
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
3 dag mąki
pieprz
Zasmażka jasnozłota
3 dag mąki
3 dag tłuszczu
¼ l wody, mleka lub zimnego wywaru
¼ l gorącego wywaru
Jagnięcina z jarzynami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, o ile jest bardzo tłuste, zdjąć nadmiar tłuszczu. Natrzeć czosnkiem roztartym z solą, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ( 3 dag ), dodać obraną, pokrojoną cebulę. Podpiec w piekarniku, skrapiając wodą. W czasie pieczenia polewać sosem, a wyparowany sos uzupełniać wodą.
2.Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, korzeniowe pokroić w paseczki, kapustę cienko poszatkować, włożyć do rondla, a na wierzch dać podpieczone mięso. Zalać sosem z pieczenia, dodać kilka łyżek wody, włożyć liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości.
3.Mięso wyjąć, pokroić na porcje. Jarzyny podprawić jasnozłotą zasmażką. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć jarzyny na półmisku, na wierzch położyć porcje mięsa. Podawać z ziemniakami.
4.Zasmażka jasnozłota: mąkę zrumienić na patelni, stale mieszając. Tłuszcz rozgrzać, zmieszać ze zrumienioną mąką, doprawić zimnym płynem, zagotować dokładnie mieszając, aby nie było grudek, rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z wrzącą zupą.
Komentarze