Jagnięcina z jarzynami.

0 (0 ocen)

Jagnięcinę dostałem od wuja, a potrawa jest bardzo przepyszna, cała rodzinka była zadowolona z obiadu.

Składniki:

  • 40 dag baraniny z kością ( mostek, górka )
    1 ząbek czosnku
    sól
    6 dag tłuszczu
    8 dag cebuli
    15 dag marchwi
    10 dag selera
    5 dag pietruszki
    5 dag pora
    40 dag kapusty włoskiej
    1 liść laurowy
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    3 dag mąki
    pieprz

    Zasmażka jasnozłota
    3 dag mąki
    3 dag tłuszczu
    ¼ l wody, mleka lub zimnego wywaru
    ¼ l gorącego wywaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jagnięcina z jarzynami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, o ile jest bardzo tłuste, zdjąć nadmiar tłuszczu. Natrzeć czosnkiem roztartym z solą, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ( 3 dag ), dodać obraną, pokrojoną cebulę. Podpiec w piekarniku, skrapiając wodą. W czasie pieczenia polewać sosem, a wyparowany sos uzupełniać wodą.
  • 2. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, korzeniowe pokroić w paseczki, kapustę cienko poszatkować, włożyć do rondla, a na wierzch dać podpieczone mięso. Zalać sosem z pieczenia, dodać kilka łyżek wody, włożyć liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości.
  • 3. Mięso wyjąć, pokroić na porcje. Jarzyny podprawić jasnozłotą zasmażką. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć jarzyny na półmisku, na wierzch położyć porcje mięsa. Podawać z ziemniakami.
  • 4. Zasmażka jasnozłota: mąkę zrumienić na patelni, stale mieszając. Tłuszcz rozgrzać, zmieszać ze zrumienioną mąką, doprawić zimnym płynem, zagotować dokładnie mieszając, aby nie było grudek, rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z wrzącą zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować