Jagnięcina na dwa sposoby z puree z marchewki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis autorstwa Stanisława Bobowskiego - szefa kuchni hotelu Radisson Blu Kraków

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kotleciki z jagnięciny (każdy o wadze 90 g): 4 sztuki
    - jagnięcina (mielona): 300 gramów
    - ziemniaki (duże): 4 sztuki
    - marchewka: 250 gramów
    - zielony groszek: 150 gramów
    - kolendra (posiekana): 20 gramów
    - szalotka (pokrojona): 100 gramów
    - masło: 100 gramów
    - Śmietana 32%: 50 mililitrów
    - tymianek (świeży): 10 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - Kumin, suszone papryczki chilli, sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jagnięcina na dwa sposoby z puree z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz ziemniaki i wytnij z nich metalowym ringiem wałeczki w kształcie wieży.
  • 2. Rozpuść 50 g masła na patelni, obsmaż ziemniaki na złoty kolor, dodaj czosnek, tymianek, sól i pieprz. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 C na 20 minut.
  • 3. Podsmaż szalotkę. Przełóż do garnka, dodaj pokrojoną marchewkę oraz wodę tak, aby delikatnie przykryła marchewkę. Gotuj, aż marchewka będzie miękka. Przełóż gotową marchewkę do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe masło i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • 4. Mieloną jagnięcinę wymieszaj z kolendrą, chilli, kuminem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Uformuj z niej 4 małe kiełbaski. Usmaż na grillu kotleciki i kiełbaski z obu stron.
  • 5. Podawaj w puree z marchewki, ziemniaczkami i zielonym groszkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować