Jagnięcina duszona w czekoladzie z kaszą burgul

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Połączenie jagnięciny i czekolady? Może wydawać się dziwne i w pierwszym momencie nie do przyjęcia, ale gdy już spróbujemy, to każdy kawałek, kęs będzie rozpływał się w ustach. Czy przepis jest trudny? Zdziwicie się, ale jest bardzo prosty, trochę czasochłonny, ale nie narobicie się przy nim za bard

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie gorzkiej czekolady
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka miodu
    3 łyżki oliwy z oliwek
    rozgnieciony ząbek czosnku
    500g udźca jagnięcego
    1 mango
    1 jabłko
    250ml bulionu warzywnego
    opakowanie kaszy burgul

Jagnięcina duszona w czekoladzie z kaszą burgul - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy oliwę, sos sojowy, pokruszoną gorzką czekoladę, miód i ząbek czosnku. Następnie wszystko mieszamy i obtaczamy dokładnie pokrojoną w paski, i oczyszczoną z błon jagnięcinę. Wstawiamy do lodówki na noc i następnego dnia przekładamy do garnka. Mango i jabłko obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do jagnięciny, a następnie zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny. Po tym czasie gotujemy kaszę i podajemy ze świeżo ugotowaną jagnięciną. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy