Jaglano-kakaowa wariacja

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Bardzo zaciekawiły mnie desery z kaszy jaglanej dlatego postanowiłam poeksperymentować.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
    2,5 szkl. mleka
    szczypta soli
    1,5 (płaskie) łyżki kakao
    1 łyżka miodu
    1/2 małego słoiczka dżemu pomarańczowego (nie gęstego)

    kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji

Jaglano-kakaowa wariacja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy, parzymy wrzątkiem, straci swoją goryczkę.
    Gotujemy w 2,5 szkl. mleka, ze szczyptą soli, jak w instrukcji.
    Kiedy kasza zmięknie i wchłonie mleko, odstawiamy ją by wystygła.
    .
    Do miski wrzucamy kaszę z dżemem, miód oraz kakao. Miksujemy na gładką masę.

    Gotowy deser przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na ok 1h do schłodzenia.

    Dekorujemy skórką pomarańczową.

Porady

Jeśli masa podczas blendowania jest za gęsta dodajemy kilka łyżek mleka. Naszą masę możemy wymieszać z kawałkami czekolady. Dobrze smakuje z biszkoptami nasączonymi likierem pomarańczowym.

Komentarze

Podobne przepisy