Jaglane leniwe z jagodami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Leniwe mojego dzieciństwa, z tymże że ta wersja jest z kaszą jaglaną którą uwielbiam. Wykorzystałam jagody świeże jako sos. Pachniały malizną i jagodami.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
    220 g sera twarogowego
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    sól szczypta

    pozostałe:

    20 dkg jagód
    jogurt grecki do polania
    cukier opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Kluski

Jaglane leniwe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kasza i maka 1. Kaszę przelewam zimną wodą na sitku, przesypuję do garnka wlewam 2/3 szklanki wody i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Wstawiam na 30 minut minut pod koc. Przestudzoną przekładam do miski, dodaję ser biały, jaja i miksuję blenderem. Dodaję sól, mąki i wyrabiam ciasto aż się połączy.
  • wałek zrobiony z ciasta 2. Wykładam na deskę i formuję na niej wałek Wcześniej podsypuję deskę mąką żeby ciasto się nie kleiło . Odcinam nożem po skosie kawałki pierogów.
  • pierogi ugotowane 3. Gotuje we wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch około dwie minuty.
  • jagody zblendowane 4. Jagody myję, odsączam z wody i miksuję blenderem. Pierogi podaję z sosem jagodowym i jogurtem greckim. Można posypać cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kasza Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować