Jaglane burgery

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kasza jaglana świetnie nadaje się do robienia kotletów. Moje burgery wzbogaciłam o pomidory i czosnek. Pyszne i chrupiące.

  • 60 min

Składniki:

  • Na około 7 sztuk:
    3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
    jajko
    3 łyżki mąki pszennej
    około 3 łyżek bułki tartej +bułka do panierowania
    cebula
    mała marchew
    ząbek czosnku
    czubata łyżka krojonych pomidorów z puszki
    sól
    pieprz
    kurkuma
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Burgery

Jaglane burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroję w kosteczkę i szklę na odrobinie oleju. Dodaję posiekany ząbek czosnku i startą na średnich oczkach tarki marchewkę. Razem wszystko chwilę podsmażam i dodaję pomidory. Podsmażam aż sok z pomidorów odparuje. Przekładam warzywa do miski, wbijam jajko, dodaję kaszę, mąkę i pomału dosypuję bułkę tartą by uzyskać średnio gęstą masę. Doprawiam ją sporą szczypta soki i pieprzu oraz odrobiną kurkumy. Na talerz wysypuję bułkę tartą i za pomoca łyżki przekładam porcję ciasta, dokładnie obsypuję bułką i dopiero w rękach robię kulkę którą lekko spłaszczam. Smażę na rozgrzanym oleju. Podaję z surówką.

Porady

Moja masa jest średnio gęsta, od razu nie da się z niej utoczyć kulki, dopiero po obsypaniu bułka nadaję jej kształt., jeśli ktoś chce tego uniknąć może dodać większą ilość mąki do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza jaglana Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować