Jaglańce z warzywami w otrębach owsianych

4.5 (186 ocen)

  • 30 min

Propozycja na zapiekane kotleciki z kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw w otoczce z otrębów owsianych. Świetne jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

  • 30 min

Składniki:

  • - 100 g kaszy jaglanej
    - 1 cebula biała
    - 1 czerwona papryka
    - 1 mała papryczka chilli
    - 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżeczki oregano
    - 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
    - 1 jajko
    - 0,5 szklanki mleka
    - sól i pieprz
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    - 1 łyżeczka masła (do gotowania kaszy)
    - otręby owsiane
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Jaglańce z warzywami w otrębach owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebulka 1. aszę jaglaną płuczemy i gotujemy jej 1 część w 1 części mleka i 1 części wody z dodatkiem łyżeczki masła i soli.

    Gdy kasza się ugotuje, dodajemy do niej oregano, mieszamy i odstawiamy, aby "doszła".

    Cebule kroimy i szklimy na na oleju rzepakowym.
  • papryki 2. Czerwoną paprykę i papryczkę chili kroimy i dodajemy do cebulki - chwilę razem dusimy.
  • masa na kotlety 3. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do kaszy jaglanej wraz z podduszonymi warzywami, wbijamy jajko, dodajemy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • jaglańce 4. Następnie formujemy kotleciki, które obtaczamy w otrębach owsianych.

    Uformowane jaglańce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować