Kasza jaglana po meksykańsku

0 (0 ocen)

Danie smakuje pysznie- tak podana kasza jaglana na ostro nie ma sobie równych!Oczywiście ostrość dania regulujemy sami. Najprostszym sposobem na jej podwyższenie jest dodanie papryczki chili:). Polecam!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • Ok ¾ -1 szklanki kaszy jaglanej,
    • 3 szklanki przecieru pomidorowego,
    • 2 cebule,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego),
    • 1,5 puszki sałatki meksykańskiej ( 1 puszka 400gramowa),
    • Przyprawa kuchni meksykańskiej,
    • Sól, pieprz, papryka, oregano do smaku,
    • 1/3 łyżeczki kurkumy,
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    • Olej rzepakowy do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza jaglana po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie mięsa 1. Mięso mielone przysmażamy na patelni. W trakcie smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
  • smażenie cebuli 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy w oddzielnym garnku na oleju rzepakowym.
  • gotowane kaszy 3. Gotową zalewamy przecierem pomidorowym i razem podgrzewamy około 10 minut. Do tak przygotowanego przecieru dodajemy kaszę jaglaną. Przecier wraz z kaszą gotujemy około 20 minut. W miarę jak kasza będzie wchłaniać płyn dolewamy wodę lub jeszcze przecier. Wszystko zależy jaką chcemy uzyskać końcową konsystencję dania i czy ma być ono mocno pomidorowe.
  • dodanie mięsa 4. Gdy kasza jest miękka dodajemy do niej przygotowane mięso. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku wyżej podanymi przyprawami.
  • dodanie warzyw 5. Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy sałatkę meksykańską oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Mięso Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować