Danie smakuje pysznie- tak podana kasza jaglana na ostro nie ma sobie równych!Oczywiście ostrość dania regulujemy sami. Najprostszym sposobem na jej podwyższenie jest dodanie papryczki chili:). Polecam!!!
Kasza jaglana po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przysmażamy na patelni. W trakcie smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
2.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy w oddzielnym garnku na oleju rzepakowym.
3.Gotową zalewamy przecierem pomidorowym i razem podgrzewamy około 10 minut. Do tak przygotowanego przecieru dodajemy kaszę jaglaną. Przecier wraz z kaszą gotujemy około 20 minut. W miarę jak kasza będzie wchłaniać płyn dolewamy wodę lub jeszcze przecier. Wszystko zależy jaką chcemy uzyskać końcową konsystencję dania i czy ma być ono mocno pomidorowe.
4.Gdy kasza jest miękka dodajemy do niej przygotowane mięso. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku wyżej podanymi przyprawami.
5.Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy sałatkę meksykańską oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy i gotowe.
Komentarze