Jagielnik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę opłukać i ugotować w litrze wody. Po ugotowaniu wystudzić.
2.Jagody umyć, przebrać z ewentualnych liści.
3.Żelatynę (lub agar) rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
4.Kaszę zmiksować bardzo dokładnie z mlekiem sojowym i kokosowym. Następnie dodać cukier, olej kokosowy, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę.
5.Odłożyć 1 szklankę zmiksowanej kaszy.
Do reszty dodać jagody. Ponownie dokładnie zmiksować. Masa musi mieć jednolitą konsystencję.
6.Przełożyć do wysmarowanej olejem tortownicy, wyrównać łopatką wierzch.
7.Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
8.Po tym czasie wyjąć z lodówki i na wierzchu "sernika" rozprowadzić pozostawioną wcześniej białą, zmiksowaną masę z kaszy (gdyby za bardzo zgęstniała, można ją nieco podgrzać). Wyrównać wierzch.
9.Udekorować jagodami (dość mocno wciskając je w masę) miętą i/lub bławatkami.
Komentarze