Jagielnik z jagodami

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Jest to "sernik" na zimno bez sera, jajek i mąki, czyli... pyszny sposób na "przemycenie" kaszy jaglanej

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
    1 szklanka jagód + 2 łyżki do dekoracji
    1 szklanka mleka sojowego
    1 szklanka mleka kokosowego
    3 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżeczka do wysmarowania tortownicy
    6 łyżek cukru trzcinowego
    3 łyżki żelatyny ( w wersji wegańskiej - agar)
    1/2 szklanki gorącej wody
    1 łyżka soku z cytryny
    kwiaty bławatka lub listki mięty do dekoracji
    Tortownica o śr. 24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagielnik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę opłukać i ugotować w litrze wody. Po ugotowaniu wystudzić.
  • 2. Jagody umyć, przebrać z ewentualnych liści.
  • 3. Żelatynę (lub agar) rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
  • 4. Kaszę zmiksować bardzo dokładnie z mlekiem sojowym i kokosowym. Następnie dodać cukier, olej kokosowy, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę.
  • 5. Odłożyć 1 szklankę zmiksowanej kaszy.
    Do reszty dodać jagody. Ponownie dokładnie zmiksować. Masa musi mieć jednolitą konsystencję.
  • 6. Przełożyć do wysmarowanej olejem tortownicy, wyrównać łopatką wierzch.
  • 7. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • 8. Po tym czasie wyjąć z lodówki i na wierzchu "sernika" rozprowadzić pozostawioną wcześniej białą, zmiksowaną masę z kaszy (gdyby za bardzo zgęstniała, można ją nieco podgrzać). Wyrównać wierzch.
  • 9. Udekorować jagodami (dość mocno wciskając je w masę) miętą i/lub bławatkami.
  • 10. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować