Jagielnik truskawkowy

0 (0 ocen)

Ciasto a'la sernik, tylko że z kaszy. Bardzo dobry i bardzo truskawkowy :)

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej (suche ziarna)
    2 szkl. mleka
    1 szkl. wody
    500ml musu z truskawek (po zmiksowaniu 500g truskawek)
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka masła
    5 łyżek cukru (albo mniej, w zależności od smaku owoców)
    2 duże łyżeczki żelatyny
    0,5 szkl. wrzątku
    1 galaretka agrestowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagielnik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płukać do momentu, aż woda będzie czysta, a następnie zalać ją dużą ilością wrzątku. Odsączyć.
  • 2. W garnku zagotować 1 szklankę mleka z 1 szklanką wody, dodać masło, wsypać sól i opłukaną kaszę. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Potem gaz wyłączyć i zostawić kaszę na czas całkowitego wchłonięcia przez nią wody.
  • 3. Przełożyć kaszę do wysokiego naczynia, wlać pozostałe mleko, wsypać cukier i blendować całość przez kilkanaście minut (w mikserze zajmie to kilka minut) do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji - najlepiej, żeby ziarenka kaszy nie były wyczuwalne.
  • 4. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dobrze wymieszać i połączyć z musem truskawkowym. Mus przelać do kaszy i wszystko dokładnie zmiksować.
  • 5. Masę przelać do tortownicy (dno można wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami), a następnie wstawić ją do lodówki do zastygnięcia.
  • 6. Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody, ostudzić. Na zastygniętą masę - ewentualnie - wyłożyć połówki lub plasterki truskawek, a na nie wylać zimną galaretkę. Chłodzić w lodówce do stężenia.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować