Smaczne i pożywne placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym nie tylko wybornie smakują, ale także efektownie prezentują się na stole.
Składniki:
Placki:
1 kg ziemniaków
szklanka mąka pszennej
jajko
cebula
przyprawa do potraw kucharek
olej do smażenia
Gulasz:
60 dag łopatki lub karczku
marchew
garść groszku
papryka
ziele angielskie
2 liście laurowe
przyprawa do potraw kucharek
po pół łyżeczki papryki słodkej i ostrej w proszku
3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
1.Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na placki ziemniaczane, pokroić cebulę w drobną kosteczkę , dodać mąkę , jajko i przyprawić kucharkiem. Wszystko wymieszać i smażyć placki.
2.Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić aż mięso zmięknie. Następnie dodać groszek, pokrojoną w kostkę marchew i paprykę. Przyprawić 1 łyżeczką kucharka. Dusić około 30 min. co jakiś czas podlewając wodą. Do garnuszka nalać troszkę wody i dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i zagęścić gulasz. Doprawić papryką słodką i ostrą w proszku oraz ewentualnie kucharkiem. Nakładać na talerz warstwami: placek, gulasz, placek, śmietana, a jeśli placki są duże można połowę placka polać sosem, przykryć druga połową i górę polać śmietaną.
Smacznego.
Komentarze