Jadło drwala

4.5 (200 ocen)

Smaczne i pożywne placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym nie tylko wybornie smakują, ale także efektownie prezentują się na stole.

Składniki:

  • Placki:
    1 kg ziemniaków
    szklanka mąka pszennej
    jajko
    cebula
    przyprawa do potraw kucharek
    olej do smażenia

    Gulasz:
    60 dag łopatki lub karczku
    marchew
    garść groszku
    papryka
    ziele angielskie
    2 liście laurowe
    przyprawa do potraw kucharek
    po pół łyżeczki papryki słodkej i ostrej w proszku
    3 łyżki mąki pszennej
    olej do smażenia

    Oraz:
    śmietana kwaśna np. 12%
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Jadło drwala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na placki ziemniaczane, pokroić cebulę w drobną kosteczkę , dodać mąkę , jajko i przyprawić kucharkiem. Wszystko wymieszać i smażyć placki.
  • 2. Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić aż mięso zmięknie. Następnie dodać groszek, pokrojoną w kostkę marchew i paprykę. Przyprawić 1 łyżeczką kucharka. Dusić około 30 min. co jakiś czas podlewając wodą. Do garnuszka nalać troszkę wody i dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i zagęścić gulasz. Doprawić papryką słodką i ostrą w proszku oraz ewentualnie kucharkiem. Nakładać na talerz warstwami: placek, gulasz, placek, śmietana, a jeśli placki są duże można połowę placka polać sosem, przykryć druga połową i górę polać śmietaną.
    Smacznego.

Porady

Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.96 (189 ocen)

obiad drwala

To może cię zainteresować