Jabłuszko

0 (0 ocen)

  • 60 min

dla lubiących ciasta z jabłkami

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 1/2 szkl cukru
    2 szkl mąki
    1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
    8 łyżek oleju
    1 łyżka octu

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    3/4 szkl wody
    3/4 szkl cukru
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżka żelatyny

    Masa piankowa:
    1 1/2 szkl mleka
    2 śnieżki
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jaja ubić z cukrem . Dodać ole, ocet a na końcu mąkę wymiesaną z proszkiem. Piec ok 30 min w 1800 C. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.
    Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl wody. Z wody i cukru ugotować syrop, wrzucić jałka gotować ok 3min. Wlać galaretkę i ostudzić do lekkiego stężenia.

    Masa piankowa:
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody i ostudzić. Śnieżki ubić na mleku. Wymieszać z żelatyną.

    Przełożenie:
    biszkopt-masa jabłkowa-biszkopt- masa piankowa

Porady

Biszkopt można napączować według swojego gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować