Pierwszy raz spróbowałam połączenia sernika na zimno i jabłek. I muszę powiedzieć, że o dziwo te dwa smaki do siebie pasują. Ciasto robi się łatwo i szybko. Ten przepis będzie idealny na upalne dni. Przepis wymyśliłam sama.
45 min
Składniki:
foremka 24*24 cm
na biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
5 kubeczków serka homogenizowanego o smaku pieczone jabłko (po 150g, użyłam Hej)
150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam Gostyń)
2 łyżki żelatyny
na mus jabłkowy:
1 kg jabłek
łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
galaretka cytrynowa
1 opakowanie budyniu waniliowego
Jabłkowy sernik na zimno z musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników upiec biszkopt.
2.Jabłka obrać, pokroić na mniejsze część, skropić sokiem z cytryny. Zasypać cukrem, wlać szklankę wody i gotować aż jabłka zmiękną a następnie zblenderować na mus. Budyń rozrobić z połowie szklanki wody i wlać do gotującego się musu jabłkowego, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać sypką galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
3.W tym czasie ubić mleko skondensowane na piankę i zmiksować z serkiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do serowej masy. Natychmiast wyłożyć masę na biszkopt a na nią mus jabłkowy. Trzonkiem od drewnianej łyżki kilka razy zamieszać, tak aby utworzyć marmurkowy wzór. Odstawić do stężenia.
Komentarze