jabłkowy sernik na zimno z musem

4.5 (187 ocen)

  • 45 min

Pierwszy raz spróbowałam połączenia sernika na zimno i jabłek. I muszę powiedzieć, że o dziwo te dwa smaki do siebie pasują. Ciasto robi się łatwo i szybko. Ten przepis będzie idealny na upalne dni. Przepis wymyśliłam sama.

  • 45 min

Składniki:

  • foremka 24*24 cm
    na biszkopt:

    3 jajka
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę serową:
    5 kubeczków serka homogenizowanego o smaku pieczone jabłko (po 150g, użyłam Hej)
    150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam Gostyń)
    2 łyżki żelatyny
    na mus jabłkowy:
    1 kg jabłek
    łyżka soku z cytryny
    2 łyżki cukru
    galaretka cytrynowa
    1 opakowanie budyniu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Jabłkowy sernik na zimno z musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze część, skropić sokiem z cytryny. Zasypać cukrem, wlać szklankę wody i gotować aż jabłka zmiękną a następnie zblenderować na mus. Budyń rozrobić z połowie szklanki wody i wlać do gotującego się musu jabłkowego, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać sypką galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. W tym czasie ubić mleko skondensowane na piankę i zmiksować z serkiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do serowej masy. Natychmiast wyłożyć masę na biszkopt a na nią mus jabłkowy. Trzonkiem od drewnianej łyżki kilka razy zamieszać, tak aby utworzyć marmurkowy wzór. Odstawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jabłka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować