Jabłkowy przysmak

0 (0 ocen)

Znaleziony w zeszycie z przepisami mojej mamy. Od razu wiedziałam, że chcę go spróbować ze względu na moją miłość do jabłek ;)

Składniki:

  • - 1,5 kg jabłek
    - 0,5 szklanki cukru
    - galaretka pomarańczowa
    - 3 łyżki żelatyny
    - małe opakowanie okrągłych biszkoptów
    - łyżeczka cynamonu
    - 1/4 szklanki wody

Jabłkowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone na ósemki i obrane jabłka włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować aż się rozpadną. Wsypać cukier i mieszać aby się rozpuścił. Zdjąść z ognia, do masy wsypać żelatynę oraz galaretkę i starannie wymieszać. Dosypać cynamon.
  • 2. Na dnie tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów. Wyłożyć na nie gorącą masę jabłkową i przykryć warstwą biszkoptów. Wstawić do lodówki i poczekać aż masa się zsiądzie.

Porady

Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można dodać więcej cukru i odwrotnie jeżeli są bardzo słodkie - ograniczyć ilość cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy