Jabłkowy kisiel z kaszą manną

0 (0 ocen)

Kasza manna doskonale smakuje z kisielem. Zarówno ich smak i konsystencje idealnie się dopełniają. Jabłkowy kisiel z kawałkami owoców ma pyszny, orzeźwiający smak. W połączeniu z delikatną kaszką daje pyszny efekt. POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na 4 duże porcje:
    • 500 ml mleka,
    • 1/3 szklanki kaszy manna,
    • 3 szklanki soku jabłkowego ( u mnie domowej roboty),
    • 2 duże jabłka,
    • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
    • cynamon do smaku,
    • cukier do smaku,
    • bita śmietana do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Jabłkowy kisiel z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowana kaszka 1. Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy. Na gotujące wsypujemy kaszę manną. Gotujemy kaszkę. Gotową przekładamy na dno 4 przygotowanych pucharków.
    Kaszę delikatnie studzimy, a między czasie przygotowujemy kisiel jabłkowy.
  • przygotowane jabłka z sokiem 2. Dwie szklanki soku podgrzewamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gotowe dodajemy do ciepłego soku. Całość podgrzewamy do momentu jak owoce delikatnie zmiękną , ale nie rozpadną się.
  • doprawianie do smaku 3. W pozostałej części soku rozpuszczamy mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujący sok z jabłkami. Kisiel zagotowujemy i doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem.
  • rozlanie do pucharków 4. Gotowy wykładamy na przygotowaną wcześniej kaszkę.
    Tak przygotowany deser podajemy na ciepło lub zimno. Przed podaniem wierzch dekorujemy bitą śmietaną, którą posypujemy cynamonem.

Porady

Deser można wykończyć także jogurtem naturalnym, a nie bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza manna Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować